Karpik znamená v překladu z polštiny do češtiny kapřík. Kdo, nebo co to je kapřík, to víme určitě všichni. Jen málokdo by si totiž ve spojení s tímto slovem nepředstavil šupináče, dominujícího prostřenému vánočnímu stolu.
V Niemodlinu, v polském městečku vzdálením 75 km východně od Wroclawi, ve vojvodství Opolském, je však slovo karpik významově poněkud širší. A o ryby tu jde rovněž, i když trošku jinak. Jmenuje se tady tak mezinárodní soutěž v kresleném humoru, inspirovaná rybami, rybáři, rybolovem a vším, co k šupinatému světu patří. Akce zde pravidelně probíhá od roku 2003. První ročník obeslalo 54 kreslířů se 104 kresbami. Rok od roku počet zúčastněných umělců stoupá a úměrně s počtem kreslířů roste i počet humorných kreseb, v současnosti prakticky z celého světa ( Thajsko. Mexiko, Irán, Čína, Brazílie, Indie, Řecko, Španělsko … ). S postupem doby vznikl nápad rozšířit kreslířskou soutěž o gastronomický prvek uspořádáním Polsko – České Gastronomické Soutěže zaměřené na rybí speciality. Nová podoba této kulturní akce rozšiřuje také spolupráci obce s českým partnerským městem Štíty.
Niemodlin je nevelké městečko ve vojvodství Opolském. Dnes jej obývá necelých 7000 obyvatel a leží v nadmořské výšce 177 m.n.m. Protéká jím říčka Scinawa Niemodlinska, vlévající se do Kladské Nisy. Již v 10. století zde stála trhová osada, ležící na kupecké stezce do Brna a Prahy. První oficiální zmínka pochází z roku 1224, městská privilegia byla městu udělena v roce 1283. Od počátku 17. stol. do roku 1779 bylo město majetkem šlechtického roku Žerotínů, stejně jako naše Valašské Meziříčí. V 16. století zde byla vybudována soustava rybníků, chov kapra a ostatních sladkovodních ryb zde má tedy tradici několika staletí. Niemodlin je známý po celém Polsku i v zahraničí také různými gastronomickými úpravami rybího masa a chutnými rybími specialitami.
Slavnostní vernisáž XIV. ročníku mezinárodní soutěže „ Karpik „ se letos konala 18.- 19. listopadu v Kulturním domě v Niemodlinu a vstupenka na tuto kulturní akci přišla návštěvníka na 30 zl. Jury pracovala ve složení :Zbigniew Wožniak, Michal Graczyk, Jaroslaw Stojko, Malgorzata Biedroň a Agnieszka Kucharuk. Porota měla nelehký úkol vybrat z počtu více než dvouset kreseb ze 39 zemí a států celého světa práce nejzdařilejší a nejpovedenější. A udělit jim ceny od četných sponzorů a organizací, podporujících tuto akci.
Hlavní cenu, neboli Grand Prix získal domácí autor Bartolomeij Belniak. I tři hlavní ceny zůstaly v Polsku, a podělili se o ně autoři Maciej Trzepalka, Jacek Lackoroňski, a Tomasz Rzeszutek. První cenu obdržel Jiří Novák z Čech, druhou cenu získala Izabela Kowalska – Wieczorek z Polska a třetí cena putovala na Ukrajinu Konstantinu Kazanchevovi. Ceny od početných sponzorů obdrželi domácí Jacek Frackiewicz, Henryk Cebula, Krysztof Suski, Daniel Strzelczyk, Slawomir Makal a Piotr Opalka. V této kategorii byli oceněni rovněž dva čeští autoři, Břetislav Kovařík a Jiří Srna. Diplomy a čestná uznání putovaly do Itálie Paolu Dalpontemu, Sittipuntovi Tumyingovi do Thajska, Vladimíru Kazaněvskému na Ukrajinu a dvěma domácím umělcům Andrzeji Krawczakovi a Dariuszu Pietrzakovi. Nedílnou součástí tohoto podujatí je i soutěž dětských kreseb na stejné téma, nesoucí název „ Maly karpik .“
Během galavečera byli též oceněni nejúspěšnější zahraniční autoři, kteří v průběhu čtrnácti ročníků soutěže získávali opakovaně ocenění a čestná uznání. Kachle s jejich jménem a pro ně typickou kresbou byly umístěny na zdi slávy a umělci si je sami slavnostně odhalili za potlesku početného publika. Potěšující je, že všichni tři autoři jsou z Čech a i na domácí scéně se jedná o to nejlepší, co může žánr domácího výtvarného humoru nabídnout. Jde o Jiřího Nováka z Kolína, Břetislava Kovaříka z Trutnova a Lubomíra Lichého z Hradce Králové.
Pro početné sponzory a všechny oceněné umělce byl na závěr ve společenském sále hotelu Domino uspořádán slavnostní večer s tancem a hudbou. Veselá a mimořádně družná zábava, s taneční muzikou, se stoly prohýbajícími se různými rybími pochoutkami a laskominami, s možností osobně se seznámit a pohovořit s předními polskými karikaturisty, se protáhla daleko přes půlnoc. A bylo to velmi milé, neformální, družné a nezapomenutelné. Podle mého názoru by takto mohla a měla vypadat všechna setkání lidí se společnými zájmy, společnými názory, s podobným pohledem na život a na svět.
A na závěr bych rád přidal něco opravdu tradičního….. Recept na úpravu kapra po nemodlinsku. Jako suroviny budeme potřebovat 4 mrkve, 2 cibule, 1 celer, 2 pórky s bílými konci, vegetu, olivový olej, bobkový list, nové koření, 1,5 kg kapra, mouku, sůl, pepř, citron a olej.
Kapra pokrájíme na filety. Obalíme v mouce, osmažíme na pánvi. Zeleninu pokrájíme na kolečka, pórek zešikma, promícháme s vegetou a olivovým olejem, novým kořením a bobkovým listem. Když zelenina změkne, přendáme na dno žáruvzdorné mísy. Na směs položíme smaženého kapra, přikryjeme zeleninou a alobalem. Vložíme do trouby na 180 – 220 °C a pečeme cca 40 – 60 min.
Dobrou chuť.
- 2 402 přečtení
- 2 082 přečtení
- 1 322 přečtení
- 1 046 přečtení